Les Associacions d’Arts Escèniques Valencianes viuen una situació angoixant a conseqüència dels retards en les resolucions de les diferents ajudes al sector del teatre, la dansa i el circ per part l’Institut Valencià de Cultura. Davant l’imminent termini de presentació de les justificacions, i atès que encara no s’han resolt de manera definitiva cap de les modalitats, la viabilitat de molts projectes es veu greument compromesa i corre seriós perill. Les associacions afectades han fet una crida comú per denunciar la situació: “A dia de hui no tenim cap resolució definitiva. De fet, en algunes modalitats encara ha de passar el termini legal per al·legacions, i en altres ni tan sols hi ha resolució provisionals. Tenint en compte que les resolucions provisionals no són vàlides davant de les entitats bancàries per a la sol·licitud dels préstecs per part de les companyies i organitzacions, ens trobem davant la perversió de que, a 30 de novembre, han d’estar pagades i auditades unes factures que en molts casos les empreses no poden satisfer per falta de liquiditat”.

El dia 8 de novembre, els representants de les Arts Escèniques a la nostra comunitat traslladaren aquestes inquietuds a la Consellera d’Educació, Cultura i Esports, Raquel Tamarit, al Secretari Autonòmic de Cultura, Joaquim López Camps, al Director General de l’IVC, Abel Guarinos, i al Director Adjunt d’Arts Escèniques, Roberto García. En la seua resposta, el Secretari Autonòmic admetia l’extraordinària urgència de la situació, i anunciava l’ajornament d’alguns terminis de justificació. La rèplica per part de les Associacions va ser demanar que aquest ajornament es fera oficial a través del DOGV, per tal que fora vàlid davant les entitats bancàries. “Però ha passat una setmana i a dia de hui seguim sense resposta oficial ni de Conselleria ni del IVC”, assenyalen.

“Som conscients, perquè així ho han manifestat la Conselleria i l’IVC, de la manca de mitjans humans en el departament d’Ajudes. No obstant això, pensem que és un problema que ha de solucionar l’administració i no traslladar les conseqüències de l’organització al sector, ja que això podria provocar una seria crisi  i el retard en els pagaments i les justificacions”.

A dia 22 de novembre i sense resolucions definitives, el gran dubte continua sent si l’IVC creu que arribarà a temps per a publicar-les en els nous terminis, 5, 16 i 26 de desembre. “Volem saber quina certesa hi ha en açò, i què s’ha plantejat en el cas que no s’arribe a temps”, afirmen els professionals de les Arts Escèniques. “Quina raó tècnica hi ha per a no admetre la nostra proposta d’ajornar la presentació de les auditories? Pensem que la situació s’agreuja cada vegada més i exigim solucions a tots aquests problemes”.

Les associacions adherides a aquesta reivindicació són AAPV (Actors i Actrius professionals valencians), ADVAEM (Associació de distribuidors Valencians D’AAEE i Música), GC (Gestors Culturals. Associació valenciana professionals de la cultura), APDCV (Associació de Professionals de la Dansa de la Comunitat Valenciana), APCCV (Associació de Professionals de Circ de la Comunitat Valenciana), AVED (Asociación Valenciana de Empresas de Danza), AVEET (Associació Valenciana d’Escriptores i Escriptors Teatrals), AVETID (Associació d’Empreses d’Arts Escèniques del Pais Valencià), COMITÉ ESCÈNIQUES, FETI (Federació d’Espais Teatrals Independents), PROART (Associació de Professionals de les Arts Escèniques de les comarques de Castelló) i PROTEA (Professionals del Teatre d’Alacant).